“Асарел България Оупън” 2017 ще е с рекорден награден фонд от 130 000 щ. долара

Предстоящото трето издание на международния турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън” 2017 ще бъде с награден фонд от 130 000 щ. долара. Това съобщи председателят на Сдружение „Асарел България Оупън” Иван Александров по време на церемонията „Спортист на годината на община Панагюрище”, която се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел”, където турнирът бе отличен като най-значимото спортно събитие за 2016 г. Увеличаването на наградния фонд с 50 000 щ. долара в сравнение с миналата година, е благодарение на отличните оценки за провеждането на досегашните две издания, съобщи той. Александров уточни, че зад състезанието стоят големи фирми, които го подкрепят финансово. Новото име сред тях е на китайската логистична компания „Seemaster”, а в бюджета на Министерството на младежта и спорта също се предвидени 30 000 лв. целеви средства за провеждането на турнира. Като спонсори остават „Асарел-Медет” АД, немската фирма „Liebherr”, китайската компания „Double Fish”, българската пенсионна компания „Съгласие” и много други наши и чужди фирми.

Александров съобщи, че към състезанието, което ще се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел” има сериозен медиен интерес от цял свят, а датите вече са фиксирани в календара на ITTF – от 15 до 20 август 2017 г. С този награден фонд “Асарел България Опън” затвърждава позициите си на водещ турнир в „major series”, а вече сме на една крачка от покриване на изискванията за провеждане на турнир от най-високия ранг „super series”.

Първото издание на престижния турнир по тенис на маса през 2015 г. бе с ранг „challenge series” награден фонд от 35 000 щ. долара, а в него се включиха 100 участника от 20 държави. През миналата година средствата бяха увеличени на 80 000 щ. долара и състезанието бе включено в календара на „major series”, като в надпреварата се включиха над 150 тенисисти от 24 държави. “През тази година очаквам над 200 участници като съм сигурен, че турнирът ще бъде уважен от топ играчите в този спорт”, заяви още Иван Александров.

 

Третото издание на „Асарел България Оупън“ е от 15 до 20 август

img_8010-crop

Трето издание на „Асарел България Оупън“ ще се проведе и тази година в Панагюрище,съобщи председателят на едноименното сдружение и зам.-председател на Българската федерация по тенис на маса Иван Александров. Състезанието запазва статута си на турнир от „мейджър“ сериите. Непроменен остава и наградният фонд от 80 000 $. Турнирът ще се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел“ в дните от 15 до 20 август, съобщи Александров и подчерта, че това са много добри дати предвид годишния календар на Международната федерация по тенис на маса ITTF. „Асарел-Медет“ АД остава генерален спонсор на турнира, а организаторите от СНЦ „Асарел България Оупън“ ще разчитат и на изграденото добро партньорство с Министерството ва младежта и спорта, Българската федерация по тенис на маса и Община Панагюрище. Добре разположените дати и натрупаният авторитет в предишните две издания на турнира са предпоставка да съберем елита на световния тенис на маса, заяви Александров.

Томас Конечни от Чехия и Юка Ишигаки от Япония са шампионите при мъжете и жените от финала на 2016 ITTF Asarel Bulgaria Open

В битката при двойките първо място взе женския отбор на Япония, а при мъжете фаворити станаха състезателите от Русия

Преди броени минути приключи церемонията по награждаването на победителите от 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.

Златният медал при мъжете спечели чехът Томас Конечни (4-то място в схемата на турнира). Той се изправи срещу Куентин Робинот от Франция (8-мо място в схемата). По време на финалния мач, състезателят от Чехия спечели първото място, надделявайки  с 4 – 0 гейма, а французинът зае втората позиция. Медалите на първенците сред мъжете връчи проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, генерален спонсор на 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.

Първо място при жените зае Юка Ишигаки от Япония (2-ро място в схемата на турнира). Японката оправда всички очаквания и извоюва първата позиция при жените с резултат 4 – 0 гейма. Среброто отиде при сънародничката ѝ Мисаки Моризоно ( 5-та в схемата). Победителките получиха наградите си от Роналд Крамър – Президент на Европейския съюз по тенис на маса.

Шампионите при мъжете и жените получават премия от $ 9 100 от наградния фонд на турнира и по 200 точки за класиране в Световната ранглиста. Състезателите, класирани на второ място получават по 100 точки за ранглистата и чек на стойност  $ 4 500. Примомняме, че премията за отпадналите на полуфинал е  $ 2 200 и 50 точки за Световната ранглиста.

В последния ден на турнира се състояха и финалите на двойки. Първо място сред мъжките тандеми извоюваха Алексей Ливенцов и Михаил Пайков от Русия с резултат 3 – 1 гейма. Техните противници, Ченг-Тинг Лиао и Чиа-Хунг Сун (Китайско Тайпе) заеха втората позиция. Победителите бяха наградени от Джан Ган Хеуй – представител Double Fish, Китай, един от главните спонсори на турнира.

Златото при женските довойки взеха японките Мисаки Моризоно и Мию Като, която зае и второ място при девойките под 21 г. с резултат 3 – 0 гейма. На второ място се класира тандемът на Мария Долгих и Полина Михайлова от Русия, които участваха в Олимпийските игри в Рио. Медалите на двойките жени връчи Никола Белишки, кмет на община Панагюрище , градът домакин на турнира.

 

В турнира за двойки премията на шампионите е в размер от $ 3 200 за всеки от участниците и по  200 точки за Световната ранглиста. Останалите на второ място състезатели получават по  $ 1 600 от наградния фонд и по 100 точки за ранглистата.

Официалната церемония по закриването на турнира се проведе веднага след награждаването на медалистите. В заключителните си думи кмета на гр. Панагюрище Никола Белишки заяви, че за гр. Панагюрище е изключителна чест да е домакин за втора поредна година на такова престижно спортно събитие като  Asarel Bulgaria Open.

„На финала на този висок спортен форум искам да споделя своето лично удовлетворение от факта много хора станаха съпричастни и тази година за реализирането на идеята Asarel Bulgaria Open, която възникна преди година-две в „Асарел-Медет“ АД. Оказахме се заобиколени с нови съмишленици и много нови приятели! Благодаря на всички, които ни подкрепяха – на представителите на българската и Европейската федерация по тенис на маса, на Министерството на младежта и спорта, на ръководството на общината и всички спортни деятели, на организаторите и партньорите. Специална благодарност към спонсорите, както и към всички приятели на тениса на маса“, каза проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, генерален спонсор на турнира,

По време на заключителната церемония Вики Елефтериаде, мениджър на турнира подчерта, че и второто издание на Asarel Bulgaria Open е изключително успешно и благодари на организаторите, доброволците и публиката, без които провеждането на престижния международен форум би било невъзможно.

Иван Александров, председател на Организационния комитет на Asarel Bulgaria Open, поздрави участниците в спортната надпревара и съобщи, че зала Арена Асарел и гр. Панагюрище ще имат честта да посрещнат отново топ състезатели по тенис на маса и за третото издание на турнира, което е планирано да се проведе през септември 2017 г.

Специални гости на Официалната церемония по закриването на 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open бяха Никола Белишки, кмет на община Панагюрищe, проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД, генерален спонсор на турнира, Роналд Креймър,  президент на Европейския съюз по тенис на маса (ETTU) и генералният секретар Ричард Скрътън, Стефан Китов, председател на Българската федерация по тенис на маса и Джан Ган Хеуй, представител на един от основните спонсори на турнира  – Double Fish, Китай.

Резултатите от всички мачове досега можете да видите тук:

http://www.ittf.com/competitions/test/matches_of_today.asp?FormName=Search&FormAction=search&table_from=1&table_to=1&date_from=08%2F28%2F2016&date_to=08%2F28%2F2016&p_assc=&Competition_ID=2672

KONECNY Tomas CZE

Томас Конечни (Чехия)

ISHIGAKI Yuka JPN

Юка Ишигаки (Япония)

LIVENTSOV Alexey RUS PAIKOV Mikhail RUS

Алексей Ливенцов и Михаил Пайков (Русия)

KATO Miyu JPN MORIZONO Misaki JPN

Мисаки Моризоно и Мию Като (Япония)

Започва последният ден на 2016 ITTF ASAREL BULGARIA OPEN

В битката за първото място при мъжете ще се състезават играчи от  Япония, Русия, Франция и Чехия, а при жените титлата ще оспорват четири състезателки от Япония

Късно снощи станаха ясни имената на всички полуфиналисти, които ще се състезават за златото на 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.  Решаващите мачове за категориите на мъже и жени бяха изключително оспорвани и наситени с обрати. При жените битката ще се състои между 4 състезателки от Япония. В първия мач ще се срещнат 2-рата в схемата на турнира Юги Ишигаки  и Мию Маеда ( 7-ма в схемата). Вторият мач ще се състои между безспорната изненада на  турнира Маки Шиоми, която не е част от схемата и заема 156-то място в световната ранглиста. Тя ще се изправи срещу Мисаки Моризоно ( 5-та в схемата).  При мъжете състезанието ще бъде между 7-мият в схемата Михаил Пайков от Русия, който надделя с 4 – 2 над Адриен Матент от Франция в драматичния мач от четвъртфиналите късно снощи. Срещу руския състезател ще играе Куентин Робинот от Франция, който победи индиеца Сатиян Гнанасекаран в оспорван двубой, завършил с 4-3. Другият полуфинал ще срещне обещаващия чех Томас Конечни ( 4-ти в схемата) и Юто Кизокури от Япония ( 12-ти в схемата).

Полуфиналите при мъжете и жените започват днес в 10:00ч., а финалните мачове, на които ще се решат победителите при мъже, жени и двойки ще започнат от 14:00ч. За злато при тендемите ще се съревновават Мария Долгих и Полина Михалова от Русия, участнички в тазгодишните Олимпийски игри. С тях ще се състезават японките Мисаки Моризоно и Мию Като, която зае второ място при девойките под 21 г. Мачът при мъжете двойки ще се играе между Алексей Левентсов и Михаил Пайков от Русия, а срещу тях  ще се изправят Ченг-Тинг Лиао и Чиа-Хунг Сун от Китайско Тайпе.

Очаква се награждаването на победителите да започне в 16:30 ч., а церемонията по закриването на турнира да се състои от 17:00ч.

Резултатите от всички мачове досега можете да видите тук:

http://www.ittf.com/competitions/test/matches_of_today.asp?FormName=Search&FormAction=search&table_from=1&table_to=4&date_from=08%2F27%2F2016&date_to=08%2F27%2F2016&p_assc=&Competition_ID=2672

 Маки Шиоми (Япония)

Маки Шиоми (Япония)

Куентин Робинот (Франция)

Куентин Робинот (Франция)

Михаил Пайков (Русия)

Михаил Пайков (Русия)

 Мисаки Моризоно (Япония)

Мисаки Моризоно (Япония)

 Мию Маеда (Япония)

Мию Маеда (Япония)

Томас Конечни (Чехия)

Томас Конечни (Чехия)

 Юто Кизокури (Япония)

Юто Кизокури (Япония)

Юка Ишигаки (Япония)

Юка Ишигаки (Япония)

 

 

Китайско Тайпе и Япония с триумф при младежи и девойки на 2016 ITTF ASAREL BULGARIA OPEN

Отборът на Русия ще излезе срещу този на Япония на финал при двойки жени, при мъжете по двойки финалисти са Русия и Китайско Тайпе

Първото място при младежите до 21 г. извоюва 13-тият в схемата на турнира Ченг-Тинг Лиао от Китайско Тайпе. Той  надделя с  убедителните 3 – 1 във финалния мач. На втора позиция се класира неговият противник Ензо Англес от Франция, заемащ 16-то място в схемата. Изненадващо при жените победителка стана Саки Шибата от Япония. По време на зрелищния финал, състезателката надделя с  3 -1 над сънародничката си Мию Като ( номер  1 в схемата на девойките), която се класира на второ място. Победителите при младежите и девойките заслужено си тръгват с по $ 800 и 200 точки за класиране в световната ранглиста, а състезателите, заемащи вторите места получават съответно по  $ 400 и 100 точки за свтетовното класиране. Медалите на първенците от категориите под 21г. връчиха Стефан Китов, председател на Българската федерация по тенис на маса, и председателят на Организационния комитет на Asarel Bulgaria Open – Иван Александров.

В четвъртия ден от 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open станаха ясни и финалистите при игрите на двойки. На финал ще се изправи отборът на Мария Долгих и Полина Михалова от Русия, които участваха в тазгодишните Олимписйки игри в Рио. С тях ще се състезават японките Мию Като и Мисаки Моризоно. Мачът при мъжете ще се играе между Алексей Левентсов и Михаил Пайков от Русия от едната страна на масата, и Ченг-Тинг Лиао и Чиа-Хунг Сун от Китайско Тайпе от другата. Двубоите за първите места ще се проведат в неделя (28.08) от 14:00ч.

В момента под бурните овации на публиката се играят решаващите мачове от четвъртфиналите при мъже и жени, а по-късно тази вечер ще станат ясни и полуфиналистите.

Резултатите от всички мачове от днешния ден можете да видите тук:

http://www.ittf.com/competitions/test/matches_of_today.asp?FormName=Search&FormAction=search&table_from=1&table_to=8&date_from=08%2F27%2F2016&date_to=08%2F27%2F2016&p_assc=&Competition_ID=2672

Последният ден на международния турнир по тенис на маса 2016 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open ще започне утре в 10:00 с полуфиналите при мъже и жени, а от 14:00 ще станем свидетели на решаващите мачове за златните медали при мъже, жени и двойки. Церемонията по награждаването на победителите и закриването на турнира ще започне от 16:30 часа.

LIAO Cheng-Ting TPE-Awards

Ензо Англес (Франция),Ченг-Тинг Лиао (Китайско Тайпе) и Стефан Китов, председател на Българската федерация по тенис на маса

LIAO Cheng-Ting-match

Ченг-Тинг Лиао (Китайско Тайпе)

SHIBATA Saki JPN-Awards

Мию Като (Япония), Саки Шибата (Япония) и Иван Александров, председател на Организационния комитет на Asarel Bulgaria Open

SHIBATA Saki JPN-match

Саки Шибата (Япония)

Winners_Selfie_U21 MWS Awards

Победителите Ченг-Тинг Лиао (Китайско Тайпе) и Саки Шибата (Япония)

Дванадесет български състезатели в основната схема на 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open

Дванадесет български тенисисти извоюваха място в основната схема на Международния турнир по тенис на маса 2016 ITTF  World Tour Asarel Bulgaria Open, който се провежда в Панагюрище. Това са Теодор Александров, национален шампион на България по тенис на маса, Кирил Попов, Петьо Кръстев, Петко Габровски, Константин Вътов, Денис Бекир, Владимир Петков, Светозар Стоянов, Стефан Тодоров, Станислав Голованов, Радослав Камберов и Стефан Попов.

Международния турнир по тенис на маса 2016 ITTF  World Tour Asarel Bulgaria Open бе официално открит вчера в зала „Арена Асарел“ от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, г-н Делчо Николов, изпълнителнен директор на генералния спонсор „Асарел-Медет“ АД и председателят на Сдружение „Асарел България Оупън“ Иван Александров. Специален гост на събитието бе и г-н Гу Хонсин, Съветник по културните въпроси към посолството на Китайската Народна република в България.

За втора година град Панагюрище е спортната столица на България със 140 прекрасни спортисти от 23 държави и 3 континента. 32 квалифицилани съдии ще отговарят за безупречното ниво на съдийството в хода на състезанието, каза г-н Иван Александров в речта си по време на церемонията откриването на турнира. Наградният фонд е 80 000 долара а статутът на нашия турнир вече е от Мейджър сериите. Това че състезателите са с 50 повече, а държавите са с 3 повече ме кара да вярвам, че сме на правия път.

Също вчера при турнира за двойки квалификациите преодоляха три български тандема. При мъжете напред в турнира продължават  Теодор Александров/Петьо Кръстев, а при жените – Анелия Карова/Елица Замфирова и сестрите Красимира и Мария Йовкови.

За съжаление Анелия Карова не успя да се касира в основната схема при жени сингъл след като по-рано днес отпадна от Андреа Драгоман (Румъния) с 0-4 гейма, а националната ни шампионка при жените Красимира Йовкова загуби от Екатерина Гусева, Русия, с 2-4 гейма.

Денис Бекир (България)

Денис Бекир (България)

Петко Габровски (България)

Петко Габровски (България)

Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън“

Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън“

Никола Белишки, кмета на община Панагюрище

Никола Белишки, кмета на община Панагюрище

2016 ITTF WORLD TOUR ASAREL BULGARIA OPEN СТАРТИРА НА 24 АВГУСТ С УДВОЕНО МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ И НАГРАДЕН ФОНД ОТ $ 80 000

С 55 участници повече в сравнение с миналата година и двойно повече чуждестранни състезатели, Откритото първенство на Българи по тенис на маса 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open  стартира на 24 август в Панагюрище. Международното спортно събитие ще привлече 140 състезатели от 23 държави, от които 18 тенисисти са в Топ 100 на Световната ранглиста. В турнира ще вземат участие и 37 български състезатели, сред които националните шампиони по тенис на маса за 2016 година Красимира Йовкова и Теодор Александров, както и Кирил Попов, сензационно достигнал до четвърт финал в първото издание на турнира през 2015 г.

Състезателната програма стартира на 24 август от 10:00 часа с квалификационните мачове при младежите до 21 години, а от 14:00 часа започват квалификациите за мъже и жени сингъл. Официалната церемония по откриването на турнира ще се състои на 25 август от 18:00 часа в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище. Спортната надпревара ще приключи на 28 август с финалните мачове за мъже и жени двойки и сингъл, а победителите ще си тръгнат с парична премия от $ 9 100 и 200 точки за класиране в Световната ранглиста.

Пълната програма на мачовете от турнира е на http://www.ittf.com/competitions/PDF_Upload/pictures/PDF35419.pdf

Вече са ясни и квалификационните групи:

При мъжете:  http://www.ittf.com/competitions/test/_groups_matches_1.asp?Event_Type=MSP&Competition_ID=2672&rnd=

При жените:

http://www.ittf.com/competitions/test/_groups_matches_1.asp?Event_Type=WSP&Competition_ID=2672&rnd=

2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open е турнир от категория Major в официалния календар на Международната федерация по тенис на маса ITTF. С  награден фонд от $80 000, той е и вторият  най-значим турнир от календара на ITTF за Европа.

2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open ще се проведе на 8 маси в спортна зала Арена Асарел в Панагюрище. Мениджър на турнира е Вики Елефтериаде от Кипър, а съдийството е поверено на 36 членна съдийска колегия с  главен съдия Мария Ципу от Гърция. Специални гости на събитието ще бъдат президентът на Европейския съюз по тенис на маса (ETTU) Роналд Креймър и генералният секретар Ричард Скрътън.

Подробна информация и новини от хода на състезанието можете да откриете на:

Спортна екипировка:

Китайската компания Double Fish е официалнен доставчик на масите и мрежите, които ще бъдат използвани в турнира. Фирмата предоставя общо 18 маси (16 стандартни и 2 телевизионни маси), които след края на турнира ще останат на разположение на клуба по тенис на маса в Панагюрище. Double Fish е официален партньор на ITTF и доставчик на масите и мрежите, на които се провеждат турнирите от календара на федерацията, а партньорството с 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open  е първият договор за подкрепа на българско спортно събитие след като в началото на май т.г. бе подписана междуправителствена спогодба за сътрудничество в областта на спорта между Китай и България.

Доставчик на тенис топките е китайската компания DHS.

За турнира:

След като дебютира в световния календар на ITTF през 2015 г. като турнир от Challenge сериите и с награден фонд от $35 000, през 2016 ASAREL Bulgaria Open е вече в по-високия Major клас на ITTF World Tour. Наградният фонд от $80 000 е най-високият в света за турнир от Major-сериите и е вторият по големина в Европа след турнира в Германия, който обаче е от по-високия клас Super series. Генерален спонсор на турнира отново е „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона, а инициативният комитет, както и миналата година, ще разчита на ползотворното партньорство с Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по тенис на маса, Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД. Организатор на турнира е Сдружение „Асарел България Оупън“ с председател Иван Александров и почетен председател проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД.

Над 80 деца се включиха във второто издание на Детската Тенис Академия

Малките тенисисти показаха уменията си в Цар-Симеоновата градина в Пловдив

Над 80 деца се включиха в Детската Тенис Академия на Asarel Bulgaria Open в Пловдив през уикенда. 24 от тях премериха сили в импровизиран турнир и заслужено спечелиха награди, предоставени от спонсора Асарел Медет. Следващата спирка на пътуващото училище по тенис на маса е в Панагюрище за два поредни дни, 24 и 25 август, от 16 часа в Градския парк пред „Арена Асарел“. Очакваме с нетърпение всички малки фенове на тениса на маса!

Детска Tенис Академия “Asarel Bulgaria Open” гостува в Пловдив

news-academy

news-academy

За втори път спортната инициатива събира най-малките за да им даде възможност да усъвършенстват своите умения и да се забавляват с любимия спорт

Второто поред издание на Детската тенис академия „Asarel Bulgaria Open“ ще се проведе през уикенда в центъра на Пловдив. На специално изградена спортна площадка в Цар-Симеоновата градина професионални треньори и инструктори, с помощта на малките състезатели от спортните клубове по тенис на маса в Пловдив и Панагюрище, ще разкрият на своите гости правилата и тънкостите на този красив и достъпен спорт.  Детската тенис академия, чиято цел е да популяризира тениса на маса сред най-младите, е съпътстващо събитие от програмата на Откритото първенство на България по тенис на маса ITTF World Tour 2016 ASAREL Bulgaria Open, част от официалния календар на Международната федерация по тенис на маса (ITTF),

Детската тенис академия „Asarel Bulgaria Open“ кани всички малки почитатели на тениса на маса и техните семейства в Цар-Симеоновата градина в Пловив на 20 август, събота, от 16:00 часа. Входът е свободен, а гостите на събитието ще имат възможността да играят на професионални маси и с първокласна екипировка, както и да получат много награди, предоставени от генералния спонсор на турнира  „Асарел Медет“ АД.

Първото издание на Детската тенис академия „Asarel Bulgaria Open“ през юли в София събра над 250 деца и техните родители, а най-малкият участник бе едва на 3 години. Следващата спирка на пътуващата тенис академия ще бъде в град Панагюрище по време на Международния турнир по тенис на маса ITTF World Tour 2016 ASAREL Bulgaria Open. Спортното събитие с награден фонд $ 80 000 ще се проведе от 24 до 28 август в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище.  Участие в турнира са заявили 140 състезатели от 23 страни.

145 Състезатели заявиха участие в 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open

POPOV Kiril BUL 1

За втора поредна година Откритото първенство на България по тенис на маса ще привлече световния елит в този спорт в Панагюрище

145 състезатели от 24 държави са подали своите заявки за участие в международния турнир по тенис на маса 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open, който ще се проведе за втора поредна година в Панагюрище. Участниците ще бъдат с 55 повече в сравнение с миналогодишното издание на турнира, като 18 от тях са сред топ 100 на световната ранглиста.

За титлата при мъжете ще се състезават 83 участници, а при жените заявилите участие са 62. Българските състезатели са общо 35, като сред тях се открояват имената на Теодор Александров и Красимира Йовкова, шампиони на България по тенис на маса за 2016 г., както и Кирил Попов, сензационно достигнал до четвъртфиналите на миналогодишния турнир. В състезанието, което ще се проведе от 24 до 28 август в Панагюрище, ще се включат още състезатели от Япония, Република Корея, Тайланд, Германия, Франция, Швеция, Белгия, Австрия и други. Международните участници са близо два пъти повече в сравнение с миналата година.

С награден фонд от 80 000 долара 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open е вторият по големина турнир на Международната федерация по тенис на маса (ITTF) в Европа. 2016 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open ще се играе на 10 маси. Главен съдия и тази година ще бъде Мария Ципу от Гърция, а директор на турнира отново е Цветозар Христов. След като дебютира в световния календар на ITTF през 2015 г. като турнир от Challenge сериите, през 2016 ASAREL Bulgaria Open е вече в по-високия Major клас на ITTF World Tour. Наградният фонд от 80 000 долара е най-високият в света за турнир от Major-сериите и е втория по големина в Европа след турнира в Германия, който обаче е от по-високия клас Super series.

Генерален спонсор на турнира отново е „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона, а инициативният комитет както и миналата година, ще разчита на ползотворното партньорство с Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по тенис на маса, Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД. Организатор на турнира е Сдружение „Асарел България Оупън“ с председател Иван Александров и почетен председател проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Борда на директорите на „Асарел Медет“ АД.

Китайската компания Double Fish е официалният „Table supplier“ на международния турнир.