Турнирът увеличи наградния фонд до 160 000 долара

Турнирът по тенис на маса в Панагюрище Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open вдига наградния фонд на 160 000 долара. Това обяви Иван Александров (на снимката вляво), председател на сдружение с нестопанска цел „Асарел България Оупън“.

През 2017-а наградният фонд беше 130 000 долара. Състезанието е от 14 до 19 август в зала „Арена Асарел“
Новината беше обявена по време на церемонията за награждаване на най-добрите спортисти на Панагюрище, където турнирът получи приза за най-значимо спортно събитие в общината за миналата година.

„Много сме доволни, че за четвърта поредна година надграждаме турнира. Шампионът от 2017 година Димитри Овчаров остана изключително доволен от Панагюрище. В момента той е номер едно в света и е най-големият посланик на нашето състезание“, заяви Иван Александров.

Директорът на Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open Цветозар Христов (на снимката вдясно) коментира, че очаква още по-силни участници тази година в лицето на състезатели от Китай и Южна Корея.

ДИМИТРИ ОВЧАРОВ Е ШАМПИОН ПРИ МЪЖЕТЕ В ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА SEAMASTER 2017 ITTF WORLD TOUR ASAREL BULGARIA OPEN

Касуми Ишикава за втори път спечели титлата при жените в турнира. Още по-добър турнир до година обеща г-н Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън“

Димитри Овчаров е шампионът при мъжете в тазгодишното издание на междуародния турнир по тенис на маса Seamaster 2017 ITTF World Tour – Asarel Bulgaria Open. Четвъртият в света очаквано надделя над претендентът Кента Мацудайра от Япония в ожесточена битка, завършила с 4-1 гейма. Мацудайра, (15-и в Световната ранглиста), започна мача с хъс и самочувствие и успя да вземе първия гейм, но превъзходството на Овчаров беше очевидно. С финала при мъжете приключи и Откритото първенство на България по тенис на маса, с награден фонд от $130 000 и 175 участници от 28 страни.

При жените за втори път в кариерата си шампион на турнира стана Касуми Ишикава. Японката категорично преодоля сънародничката си Мима Ито с 4-0 гейма (12-10,11-4,11-6,11-5). По рано днес двете претендентки за титлата при жените Ишикава и Ито спечелиха турнира за двойки за жени. За по-малко от 50 мин. те надделяха над съперничките си Джорджина Пота (Унгария)/Матилда Екхолм (Швеция) с 3-1 гейма (6-11,11-8,11-9,11-5). Макар че Европейският тандем взе убедително първия гейм, японките бяха безапелационни и спечелиха следващите три поредни гейма. Публиката в зала Арена Асарел аплодира ожесточения, но красив друбой между дамите. Шампионките обаче нямаха време да отпразнуват победата си, защото веднага след финала на жени-двойки Ишикава и Ито се оттеглиха за да се подготвят за финалния мач в сингъл категорията.

Във финала на двойки за мъже Джин Уеда и Махару Йошимура от Япония извоюваха титлата срещу Соумаджит Гош/Сатиан Гнанасекаран от Индия. Изходът бе решен в 5 напрегнати гейма като в решителния пети гейм японците спечелиха с 11:5 (11-13,11-7,11-4,6-11,11-5)

Шампионите в сингъл категориите получиха чек за $16 000 от наградния фонд и 250 точки за класиране в ранглистата, а подгласниците им – $ 7,800 и 125 точки. Шампионите в турнира на двойки си тръгват от Панагюрище с чек от $ 5000 и по 100 точки за световната ранглиста.

Призовете бяха връчени на церемония след края на състезанието. „Благодаря на състезателите, на организаторите, на публиката и спонсорите. Турнирът догодина ще бъде още по-силен“, заяви председателят на Сдружението „Асарел България Оупън“ Иван Александров.

Допълнителна информация:

За първенството

Откритото първенство на България е едно от дванадесетте събития, в което състезателите ще се борят, освен за титла и дял от наградния фонд, и за квалификация за място на Гранд финалите на ITTF World Tour. Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open се играе на 12 маси марка Double Fish Rollaway, а топките са DHS 40+, които са едни от основните спонсори. В края на турнира ще бъдат връчени общо 6 титли: мъже и жени сингъл, за двойки мъже и жени и сингли за младежи и девойки до 21 години. Мачовете ще се играят до 3 от 5 успешни гейма при състезателите до 21 години и при двойките, и 4 от 7 при мъжете и жените. Главен съдия на турнира отново е Мария Ципу, а управител на турнира – Вики Елефтериаде. Точките, които състезателите ще получат за световната ранглиста, са по 250 за победител и 125 при мъже и жени сингъл, и по 200 за победител и 100 за финалист при мъже и жени двойки.

За спонсорите

Генерален спонсор на откритото първенство на България – Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open е „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона на Панагюрище. Тази година освен патрон на спортното събитие, Министерството на младежта и спорта подкрепя турнира и финансово с 30 000 лв. целеви средства. Спонсори и тази година са и немската фирма „Liebherr”, българската пенсионноосигурителна компания „Съгласие”, китайската транспортна компания Seamaster” и много други наши и чужди дружества. Организатор на турнира е Сдружение „Асарел България Оупън“ с председател Иван Александров.

За ITTF

Международната федерация по тенис на маса обединява общо 226 национални асоциации и е официалната световна организация на този спорт. Тенисът на маса е олимпийски спорт, въведен през 1988 г. на игрите в Сеул, както и параолимпийски спорт.

За ITTF World Tour

Световният шампионат за 2017 г. се състои от 12 турнира, които осигуряват на победителите точки за класиране в световната ранглиста, както и квалификация за участие на Световните Гранд финали през декември 2017 г.

Генерален спонсор на ITTF World Tour

Генерален спонсор на всички събития от календара на 2017 ITTF World Tour е китайската компания Seamaster – водеща корабна компания, базирана в Шанхай и световен лидер в транспорта на насипни товари. През последните години Seamaster е значим партньор в развитието и популяризирането на тениса на маса, като през миналата година компанията беше генерален спонсор на три от турнирите на ITTF – Световната купа за жени във Филаделфия, както и на Нощта на звездите и Гранд финалите на ITTF. Seamaster има значителен принос за международната програма за корпоративна социална отговорност на ITTF, Dream Building.

Японска доминация в турнира на двойки

Японките Мима Ито/Касуми Ишикава спечелиха финала на турнира до двойки за жени на Seamaster 2017 ITTF World Tour – Asarel Bulgaria Open. За по-малко от 50 мин. те надделяха над съперничките си Джорджина Пота (Унгария)/Матилда Екхолм (Швеция) с 3-1 гейма  (6-11,11-8,11-9,11-5). Макар че Европейският тандем започна мача със самочувствие и взе първия гейм, японките бяха безапелационни и спечелиха следващите три поредни гейма.

Пълната зала аплодира ожесточения, но красив друбой между дамите. Шампионките обаче нямаха време да отпразнуват победата си. Веднага след финала на жени-двойки Ишикава и Ито се оттеглиха за да се подготвят за финалния мач в сингъл категорията в 15:00 часа, когато ще оспорват помежду си най-високия приз при жените.

При финала на двойки за мъже Джин Уеда и Махару Йошимура от Япония извоюваха титлата срещу Соумаджит Гош/Сатиан Гнанасекаран от Индия. Изходът бе решен в 5 напрегнати гейма като в решителния пети гейм японците спечелиха с 11:5 (11-13,11-7,11-4,6-11,11-5)

ОВЧАРОВ СРЕЩА ЗА ОСМИ ПЪТ КЕНТА МАЦУДАЙРА В МАЧ ОТ СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО. СТАТИСТИКАТА ДО МОМЕНТА Е СЪКРУШИТЕЛНА В ПОЛЗА НА ГЕРМАНЕЦА.

Предварителен обзор на финалния ден на Seemaster 2017 ITTF Asarel Bulgaria Open:

Двубоят за първо място при мъже сингъл ще бъде между първите двама поставени в основната схема на турнира при мъжете – представителят на Германия Димитрий Овчаров и Кента Мацудайра от Япония. Големият финал е последна среща в програмата за деня и ще започне не преди 15:45 ч.

Същият сценарий ще се разиграе и при определянето на големия приз при жени сингъл, където ще наблюдаваме изцяло японски финал между Касуми Ишикава и Мима Ито. Срещата е трета в програмата като се очаква да започне в 15:00ч.

Димитрий Овчаров и Кента Мацудаира са имали 7 срещи помежду си на световни първенства, като превес в тях има германецът с 6 победи. Въпреки това, единственото поражение, което е понесъл, ще остане като най-запомнящият се от всичките им мачове. На 17 декември 2006г. на полуфинал при момчета сингъл – по време на световното първенство за младежи в Кайро, Димитрий Овчаров повежда на Кента Мацудаира с 3 на 2 гейма. В шестия гейм германецът е на прага на победата, водейки с 10-7, но Мацудайра спасява и трите поредни мачпойнта и впоследствие още един такъв, преди да спечели гейма с 15-13. Печели и решаващия гейм, за да си осигури участие на тогавашния финал.

От своя страна, финалистките при жени сингъл имат 3 срещи помежду си, като във всичките победител е Касуми Ишикава. През 2015г. Ишикава достига финала на откритото първенство на България и печели първото място срещу друга своя сънародничка Фукухара Аи. За Ишикава предстоящият мач ще бъде 11-ти финал от този ранг. Разбираемо за възрастта си, 17-годишната Мима Ито има далеч по-малко опит на това високо ниво но пък резултатите й са изключително впечатляващи с 3 победи от 4 финала.

Съпернички за победата на финала при жени сингъл, те са отбор в спора за титлата при жени на двойки. Там те се поставени под номер 4 и ще срещнат поставените на 2-ро място Матилда Екхолм от Швеция и Джорджина Пота от Унгария.

Финалният мач на мъже двойки ще бъде между Джин Уеда и Махару Йошимура от Япония, поставени под номер 1 в основната схема, и Сатхиян Гнанасекаран и Соумяит Гхош от Индия.

ДИМИТРИЙ ОВЧАРОВ И КЕНТА МАЦУДАЙРА ЩЕ СПОРЯТ ЗА ТИТЛАТА ПРИ МЪЖЕТЕ, КАСУМИ ИШИКАВА И МИМА ИТО ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ПЪРВОТО МЯСТО ПРИ ЖЕНИТЕ В SEAMASTER 2017 ITTF ASAREL BULGARIA OPEN

С финала на двойки жени днес от 13:00 часа започват мачовете в последния ден на Откритото първенство на България по тенис на маса в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище

Димитрий Овчаров и Кента Мацудайра – първите двама, поставени в схемата на турнира Seamaster 2017 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open, ще спорят за титлата при мъжете днес в Панагюрище.

В много оспорван мач късно снощи Димитрий Овчаров надделя над нигериеца Куадри Аруна с 4:3 гейма (11-6, 9-11, 8-11, 8-11, 11-4, 11-8, 11-6). Аруна записа забележително участие в турнира и стигна до 1:3 гейма в зрелищния полуфинал, но не успя да надделее над 4-ия в света Овчаров. По-рано вчера първият финалист стана японецът Кента Мацудайра, който убедително надделя над сънародника си Кента Тазое с 4-1 гейма (7-11, 4-11, 8-11, 11-7, 10-12).

При жените без изненади за шампионската титла ще спорят фаворитките Касуми Ишикава и Мима Ито, съответно първа и втора в схемата на турнира. В първия полуфинален сблъсък Ишикава отстрани Миу Като с 4-2 гейма (14-16, 11-8, 11-1, 4-11, 11-5, 13-11), а след това Мима Ито надделя убедително над Хонока Хашимото с 4-1 гейма (3-11,11-9,6-11,7-11,8-11).

Претендентките за най-високата титла при жените Касуми Ишикава и Мима Ито, но вече като тандем, ще наблюдаваме и във финалния мач на двойки. Двете ще се опитат да постигнат пълна доминация при жените срещу Матилда Екхолм (Швеция)/Джорджина Пота(Унгария). При двойките мъже до финала достигнаха Джин Уеда/Махаро Йошимура (Япония) и Соумйаджид Гош/Сатияп Гнанасекаран (Индия).

Мачовете в последния ден Откритото първенство по тенис на маса на България започват днес от 13:00 часа в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище с финала на жени – двойки, а финалите за жени и мъже сингъл ще бъдат предавани пряко по БНТ HD от 15:00 часа.

Шампионите в сингъл категориите ще получат чек за $16 000 от наградния фонд и 250 точки за класиране в ранглистата, а подгласниците им – $ 7,800 и 125 точки.

Всички закупили билети за турнира днес ще участват в жребия за голямата награда, осигурена от спонсора „Асарел-Медет“ и Виваком – смартфон Samsung Galaxy А5, заедно с уникален сувенир от турнира – тениска с автографите на топ състезателите. На публиката ще бъдат раздадени още тениски, чаши, комплекти хилки за тенис на маса, както и 2 смартфона Samsung Galaxy. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени след края на церемонията по награждаването на победителите в турнира. Талони за участие в томболата се получават срещу закупени билети на касата на зала „Арена Асарел“ в Панагюрище.

ЧЕТВЪРТИЯТ В СВЕТА ДИМИТРИЙ ОВЧАРОВ БЕЗАПЕЛАЦИОННО НАПРЕДВА КЪМ ФИНАЛИТЕ SEAMASTER 2017 ITTF WORLD TOUR ASAREL BULGARIA OPEN

 

Последният ден на турнира предстои с финалите при мъже и жени двойки и сингъл

Оспорвани мачове и зрелищна игра поднесе на публиката предпоследният ден от международния турнир по тенис на маса Seamaster 2017 Asarel Bulgaria Open в Панагюрище. Мачовете в събота излъчиха участниците в полуфиналите и финалите на турнира при мъже и жени сингъл.

По пътя към полуфиналите Димитрий Овчаров, четвърти в света и първи в схемата на турнира, надделя за рекордно кратко време над японеца Мизуки Оикауа още след първия гейм. Оикауа, който по-рано тази седмица извоюва първото място при мъжете до 21 години, се оттегли от двубоя след контузия на дясната ръка, което лесно разкри пътя на Димитрий Овчаров към полуфинала при мъжете. Германецът от украински произход и любимец на публиката в Панагюрище играе полуфинал срещу Куадри Аруна (Нигерия) по-късно тази вечер.

Вторият полуфинал при мъжете, игран отново късно вечерта в събота, изправя един срещу друг сънародниците Кента Мацудайра и Кента Тацое.

Изцяло японско участие наблюдавахме и на полуфиналите при жените, до които стигнаха и двете фаворитки, поставени на първо и второ място в схемата – Касуми Ишикава и Мима Ито. Ишикава осигури участието си на финал след като надделя над сънародничката си Миу Като с 4-2 гейма. По-късно днес двубоят между Мима Ито и Хонока Хашимото ще излъчи и втората финалистка при жените.

При двойките място на финалите извоюваха съответно Джин Уеда/Махаро Йошимура (Япония) и Соумйаджид Гош/Сатияп Гнанасекаран (Индия) при мъжете. За титлата на двойки при жените утре ще спорят Касуми Ишикава/Мима Ито и Матилда Екхолм (Швеция)/Джорджина Пота(Унгария)

В неделя, последният ден от откритото първенство на България по тенис на маса в Панагюрище, предстоят финалите при мъже и жени сингъл и двойки, както и официалното награждаване на победителите в турнира.

Финалистите в сингъл категориите ще играят както за място на почетната стълбичка, така и за дял от наградния фонд и точки за класиране в световната ранглиста. Победителите при мъже и жени сингъл ще получат чек за $16 000 от наградния фонд и по 250 точки за класиране в ранглистата, а подгласниците им – $ 7,800 и по 125 точки. Последният състезателен ден започва точно 13:00 ч. с финалите на двойки. Дългоочакваните финали за жени и мъже сингъл започват съответно в 15:00 и 15:45 ч. и ще бъдат предавани пряко по БНТ HD.

Всички закупили билети за турнира ще участват в жребия за голямата награда, осигурена от спонсора „Асарел-Медет“ и Виваком – смартфон Samsung Galaxy А5, заедно с уникален сувенир от турнира – тенска с автографите на топ-състезателите. На публиката ще бъдат раздадени още тениски, чаши, комплекти хилки за тенис на маса, както и 2 смартфона Samsung Galaxy. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени след края на церемонията по награждаването на победителите в турнира. Талони за участие в томболата се получават срещу закупени билети на касата на зала „Арена Асарел“ в Панагюрище.

Допълнителна информация:

За първенството

Откритото първенство на България е едно от дванадесетте събития, в което състезателите ще се борят, освен за титла и дял от наградния фонд, и за квалификация за място на Гранд финалите на ITTF World Tour. Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open се играе на 12 маси марка Double Fish Rollaway, а топките са DHS 40+, които са едни от основните спонсори. В края на турнира ще бъдат връчени общо 6 титли: мъже и жени сингъл, за двойки мъже и жени и сингли за младежи и девойки до 21 години. Мачовете ще се играят до 3 от 5 успешни гейма при състезателите до 21 години и при двойките, и 4 от 7 при мъжете и жените. Главен съдия на турнира отново е Мария Ципу, а управител на турнира – Вики Елефтериаде. Точките, които състезателите ще получат за световната ранглиста, са по 250 за победител и 125 при мъже и жени сингъл, и по 200 за победител и 100 за финалист при мъже и жени двойки.

За спонсорите

Генерален спонсор на откритото първенство на България – Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open е „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона на Панагюрище. Тази година освен патрон на спортното събитие, Министерството на младежта и спорта подкрепя турнира и финансово с 30 000 лв. целеви средства. Спонсори и тази година са и немската фирма „Liebherr”, българската пенсионноосигурителна компания „Съгласие”, китайската транспортна компания Seamaster” и много други наши и чужди дружества. Организатор на турнира е Сдружение „Асарел България Оупън“ с председател Иван Александров.

За ITTF

Международната федерация по тенис на маса обединява общо 226 национални асоциации и е официалната световна организация на този спорт. Тенисът на маса е олимпийски спорт, въведен през 1988 г. на игрите в Сеул, както и параолимпийски спорт.

За ITTF World Tour

Световният шампионат за 2017 г. се състои от 12 турнира, които осигуряват на победителите точки за класиране в световната ранглиста, както и квалификация за участие на Световните Гранд финали през декември 2017 г.

Генерален спонсор на ITTF World Tour

Генерален спонсор на всички събития от календара на 2017 ITTF World Tour е китайската компания Seamaster – водеща корабна компания, базирана в Шанхай и световен лидер в транспорта на насипни товари. През последните години Seamaster е значим партньор в развитието и популяризирането на тениса на маса, като през миналата година компанията беше генерален спонсор на три от турнирите на ITTF – Световната купа за жени във Филаделфия, както и на Нощта на звездите и Гранд финалите на ITTF. Seamaster има значителен принос за международната програма за корпоративна социална отговорност на ITTF, Dream Building.

Димитрий Овчаров и Куадри Аруна оспорват японската доминация на Seamaster 2017 Asarel Bulgaria Open

Успех след успех бележеше Япония в Панагюрище на четвъртфиналите в турнира Seamaster
2017 ITTF World Tour Аsarel Bulgaria Open в надпреварата при жените и мъжете на 19 август.
Димитрий Овчаров от Германия и Куадри Аруна от Нигерия обаче надделяха над своите
японски претенденти и ще се изправят един срещу друг в полуфинала в събота вечер
Четвъртият в световната ранглиста и първи в схемата на турнира Димитрий Овчаров стигна лесно до полуфиналите, тъй като Мизуки Ойкава се отказа от съсезанието заради травма в
дясната си ръка след 11-6 в първия гейм. Бърз успех постигна и Куадри Аруна, който сложи
край на надеждите на Асука Мачи – играчът, спечелил титлата при мъжете под 21 години в GАS
Group 2014 ITTF World Tour Grand Finals в Банкок.

ЕВРОПЕЙСКАТА ШАМПИОНКА МАРИЯ ЙОВКОВА ЗАСТАВА СРЕЩУ ПОБЕДИТЕЛКАТА ПРИ ЖЕНИ ПОД 21 ГОДИНИ ОТ ВЧЕРА МИСУКИ МОРИСОНО В ПЪРВИЯ СЪСТЕЗАТЕЛЕН ДЕН НА SEAMASTER 2017 ITTF WORLD TOUR ASAREL BULGARIA OPEN

В първия състезателен ден на третото издание на международния турнир по тенис на маса Seamaster 2017 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open, родните фенове ще стискат палци на европейската шампионка Мария Йовкова, която играе мачове сингъл и двойки жени с Михаела Димова. Сингъл Йовкова се изправя срещу победителката при жени под 21 години от вчера Мисуки Морисоно от известната японска тенис фамилия Морисоно. Мъжете са представени от Денислав Коджабашев и Теодор Александров при двойките. Теодор днес играе и при мъже сингъл срещу японеца Койо Канамицу, който само преди няколко месеца спечели титлата при мъже сингъл под 21 години в Загреб, Хърватска. Сред акцентите за деня са и мачовете на четвъртия в световната ранглиста Дмитрий Овчаров – победител в Seamaster 2017 ITTF World Tour China Open тази година; 16-ият в световната ранглиста Кента Мацудайра; Сакура Мори – шампион при жените в Seamaster 2017 ITTF World Tour India Open; Касуми Ишикава – шампион при жените в първото издание на турнира през 2015 г. Пълна програма за деня можете да видите тук: http://bit.ly/ABO2017_Day1.

Днес в 19:30 ще бъдат връчени и първите награди за изявени български спортисти в областта на тениса на маса на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Отличените са Мария Йовкова и Стефан Тодоров.

Мисуки Икауа и Мисуки Морисоно от Япония са победителите при момчета и момичета до 21 години сингъл във втория квалификационен ден на първенството вчера. На специална церемония те получиха първите две от общо шестте титли, които ще бъдат връчени на турнира. Техни подгласници са съответно Томас Полански (Чехия) и Мию Маеда (Япония). Състезателите получиха медали и купи от организаторите на турнира, както и символа на Панагюрище – черешово топче, и кукли в български народни носии. При жени сингъл под 21 години наградите връчи Стефан Китов, председател на Българската федерация по тенис на маса, а мъже сингъл под 21 години награди вдъхновителят на турнира и негова движеща сила – председателят на УС на Сдружение „Асарел България Оупън“ – Иван Александров.

За присъстващите фенове в залата организаторите са предвидили томбола с награди – тениски, чаши, комплекти хилки за тенис на маса и смартфони висок клас. Наградите се теглят всеки ден, като днес томболата ще бъде изтеглена непоследствено след официалното откриване на турнира. Талони за участие в томболата се получават срещу закупени билети на касата на зала „Арена Асарел“. Билетите за турнира са на цени от 2 лв. за деца и 5 лв. за възрастни и се закупуват на касата на залата в Панагюрище.